Selecteer een pagina

Transformation, it’s in our nature


Cornwall, augustus 2019. Rond het middaguur rijden we het terrein op van The Eden Project. Ik wist niet dat dit hét moment van de zomervakantie zou zijn dat ik mijn hart zou ophalen. Maar dat wordt het.

De buurvrouw op de camping had ons geadviseerd naar The Eden Project te gaan. Zij komt er elke schoolvakantie met haar kinderen. Om ze te laten ervaren, ontdekken en leren over de aarde, hoe alles samenhangt en waarom het belangrijk is om voor de natuur te zorgen. In de manier waarop ze erover vertelde, hoorde ik wel een de belofte van een bijzondere plek.

Onderweg naar de ingang komen we een paar borden tegen die ons alvast voorbereiden op wat we gaan meemaken. The Eden Project, transformation it’s in our nature. Mijn oudste dochter had mij net gevraagd wat voor werk ik nou eigenlijk precies doe. Terwijl ik al wandelend de borden die we zien enthousiast vertaal (verandering is onze natuur) zegt ze: ‘Maar mama, dan is jouw werk toch een beetje zoals dit?’ Ze slaat de spijker op de kop, al weten we nog niet hoezeer.

The Eden Project ligt in een kom tussen een paar heuvels waar vroeger klei werd afgegraven. Er staan twee prachtige, gigantische kassen. Eén met tropische planten en bomen en één met mediterrane. Via een pad dat zigzaggend vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de planten en dieren op aarde en de massale sterfte die tot nu toe vijf keer eerder voorkwam in de geschiedenis van de aarde, lopen we naar beneden. Ik vertel maar niet te uitgebreid dat we nu middenin de zesde massale sterfte leven en dat die sneller gaat dan de vijf vorige.

We belanden in de grote kas, de tropische. We vergapen ons. Het is er prachtig. Ik loop hardop te genieten van al dit moois. Via een pad dat ons leidt langs steeds nieuwe bloemen en planten, steeds hoger de kas in. We komen langs een waterval (het irrigatiesysteem werd direct bij aanvang van het project gemaakt, toen na hevige regenval de kom waar The Eden Project in is, volliep met water) en langs een aardbol op schaal gemaakt. Alles wat we zien, lezen en beleven gaat over ‘interconnectedness’. De samenhang van alle leven op aarde. En mijn meiden raken net als ik niet uitgekeken. We sturen een app aan Bart dat hij ons beter een uur later dan afgesproken kan ophalen. Dit is gewoon té mooi.

We brengen de rest van de middag door in de mediterrane kas, we zien een tentoonstelling met hoopvolle projecten in de wereld om onze planten en dieren te behouden en confronterende videobeelden en foto’s van dieren die (bijna) uitgestorven zijn. Daar wordt ook een foto bij geprojecteerd van een wild paard. Mijn meiden slaan een hand voor hun mond ‘nee!’. Even later spelen ze in de Invisible World Exhibition. Waar, terwijl ze  staan te dansen, op het scherm voor hun, hun adem wordt geprojecteerd. Een waanzinnig schouwspel op het beeld van wat er in en om hun lijf beweegt. En zo ontdekken we ook wat we niet direct kunnen zien, maar wat wel bij elke adem gebeurt: alles hangt samen.

Als we aan het einde van de middag in de auto stappen bij Bart, blijf ik zeggen hoe mooi en bijzonder deze middag was. In The Eden Project is men erin geslaagd om in alles wat er is gebouwd, geplant en gemaakt liefde te stoppen. De plek ademt het. The Eden Project is inmiddels een grote leerschool. In een bezoek, maar ook als studie en stageplek voor studenten en bedrijfsleven.

Wat de meeste indruk heeft gemaakt, is dat deze plek liefde ademt voor de wereld en je je er logischerwijs ontzettend welkom voelt. Dit vertelt me veel over de kwaliteit van degenen die aan de wieg staan van The Eden Project en de zuiverheid die hieraan ten grondslag ligt. Vanaf de bodem is iets opgebouwd wat een bron van inspiratie en kennis is geworden.

Food for my soul. Om te #doenwatklopt. Mocht je ooit in Cornwall zijn, sla het vooral niet over: www.edenproject.com.

Lieve groet, Suzanne

#hartgroeien #edenproject #doenwatklopt #interconnectedness #bethechange

 

Haal je hart op deze zomer


Helemaal

Niks of

Eigenlijk alles

In lege ruimte

Om

Je hart op te halen

Zoals het klopt

Voor jou

Ik wens je een prachtige zomer. Kom bij, wees stil, leef je uit, vul jezelf en haal je hart op. Dat het klopt! Hartegroet, Suzanne

 

Luisteren met je hart


Eén moment in mijn werkleven zal ik niet snel vergeten. Een kantelmoment. Het raakte de essentie van wat ik doe en versnelde alles wat daarna kwam. Ik begeleidde destijds een groot leiderschapsprogramma. Ik bereidde me voor op een één op één gesprek. En ik vond het een beetje spannend. Ik twijfelde of ik wel impact zou hebben in dat gesprek. Toen zei Saskia Tjepkema tegen mij: ‘Suzanne, als jij vanuit je hart luistert, gebeurt er altijd iets. Dat voelt iemand gewoon.’

Een paar dagen later zat ik in het gesprek. Ik weet het nog goed. Ik haalde eens rustig adem, zakte wat achterover en opende mijn hart. En het gesprek verliep totaal anders dan ik tot dan toe gewend was. Het ontstond en het raakte. In de ander en in mij.

Vanaf toen ben ik het luisteren met mijn hart in elk gesprek gaan toepassen en verfijnen. Eerst nog onder de radar, want niemand die ik kende had het erover. Maar het werd dominant in mijn werk en ik ontmoette ook meer mensen en goede leermeesters. Nu kan ik niet meer anders. Als ik werk, luister ik. Net zolang tot ik voel wat echt raakt. Wat binnenkomt.

Dit luisteren vanuit mijn hart, heeft zich verfijnt tot de essentie van mijn werk. In een groep of één op één, ik vaar niet meer op de planning, maar op wat ontstaat. Op wat raakt. Dat maakt het werk elke keer een groot avontuur, want het is onvoorspelbaar. Het is geen quick fix methode. Het is ruimte maken voor wie iemand is, wat iemand echt wil en kan. Van daaruit ontstaat een pad. Komt er impact die anderen echt kan raken. En, nog belangrijker, die ook daadwerkelijk voldoening geeft.

Voortgedreven uit het verlangen om te doen wat klopt.

Probeer het eens, thuis of op je werk. Zet je hoofd een versnelling lager en luister met je hart. Maak ruimte om geraakt te worden en ontdek wat de ander raakt. Je zult versteld staan van de impact…

PS. Wil je meer weten? Bel of mail: s.pepping@hartgroeien.nl of 06 410 33 704.

Ambities realiseren – durven gaan voor goud


Weet je wie ik super inspirerend vind? Ireen Wüst. Weet je waarom? Omdat ze zo trouw is aan haar eigen ambities, aan zichzelf. Onlangs was ze in het nieuws omdat ze, vol verdriet om het overlijden van haar hartsvriendin, de wereldtitel won op de 1500 meter. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Ik denk aan haar intentie om voor goud te gaan, alweer een aantal jaren geleden. Ze besloot een eigen team te beginnen en doopte het Team4gold. Nou, dan durf je jezelf te laten zien. Later kreeg ze een sponsor waardoor de naam weer veranderde, maar de ambitie was helder, de intentie was groots. En als je naar haar hebt gekeken en geluisterd, gedurende haar loopbaan, dan weet je dat daar haar grote kracht ligt: durven ambiëren, durven opstaan, durven volharden, durven geloven. Van binnenuit. Ik herinner me één van de eerste keren dat ze werd geïnterviewd tijdens een allround toernooi. Ze vertelde glunderend dat ze net boven de prullenbak had gehangen. Ze had alles gegeven en haar maag keerde zich om. De pijn en het ongemak nam ze voor lief, ze wilde goud. Ze heeft nog diezelfde drive, ze luistert naar wat ze wil en daar focust ze op. Dat levert succes op.

Dat is een les die we van haar kunnen leren. Maar je kunt hem ook uit je eigen geschiedenis aflezen (kijk maar eens in de achteruitkijkspiegel naar waar je trots op bent). Ik zie het ook in mijn programma’s. Wie na één of twee gesprekken erachter komt waar het hem of haar echt om te doen is en vervolgens het aandurft daar trouw aan te blijven, die realiseert grootse zaken. Met vallen en opstaan.

Dat maakte ik deze week weer mee. Ik rondde een traject af met iemand in een slotbijeenkomst. Ze kwam stralend binnen. En vertelde over haar overwinning: ze had eindelijk met haar werkgever een afspraak gemaakt over haar contract. Onder de voorwaarden die zij wilde. Ze had volgehouden en was trouw geweest aan haar eigen wensen. Maandenlang. Niet altijd was die wens logisch te beredeneren, hij werd niet van harte ontvangen, maar ze wist gevoelsmatig dat deze ambitie voor haar klopte. En daar zat ze dan, glunderend, tegenover me.

Ik realiseerde me weer eens dat het luisteren naar je verlangens, echt luisteren, en daar trouw op koersen, je naar de meest verrassende plekken brengt. En dat voldoening, blijdschap en trots voor iedereen op een eigen manier kunnen worden bereikt.

Bij ambities realiseren, hoort keuzes maken. Waar focus je op? Weet je al wat jouw ambities zijn en welke keuzes daarbij horen? Weet je hoe je erachter komt? En hoe je ze bereikt met de mensen uit je team en je organisatie? Op welke manier ga jij de dingen doen die je écht wilt doen? Hoe krijg je een team van mensen die daar met net zoveel energie aan wil meewerken?

Durf je te kiezen voor jouw goud?

Ik hoop het wel. En als je niet weet wat het is of hoe je dat invulling geeft, bel me dan eens op. Dan zoeken we het samen uit.

PS. Nieuwgierig? Kijk in de agenda of bel of mail: s.pepping@hartgroeien.nl of 06 410 33 704.

Valentijnsdag… Ik was het even kwijt


Het is Valentijnsdag. En vandaag is het goed om daar bij stil te staan. Ik was het namelijk even kwijt vanochtend. Waar het eigenlijk om draait.

Ik stond op met een groot vraagteken boven mijn hoofd en een rotgevoel in mijn buik. Ik weet dat er maar één manier is om daar mee te dealen: mezelf recht aankijken. Maar daar had ik echt geen zin in.

Toen kwam mijn dochter met een Valentijnsbrief. Zo lief. Ik kreeg tranen in mijn ogen.  Oh ja… het is Valentijnsdag. Oeps, vergeten. Hier gaat het om.

Geen mooiere dag om twijfel te voelen. En weer te beseffen waar het echt om gaat. Liefde dus.

Want niet voor niets heet mijn bedrijf Hartgroeien. Dat is dé manier om impact te maken, vanuit het hart. Met liefde. Voor jezelf, voor je werk, voor elkaar. Want met liefde kun je:

  • In volle overtuiging je vermogens kenbaar maken en inzetten
  • Zonder terughoudendheid luisteren naar en kiezen voor jouw eigen verlangens en ze realiseren
  • Laten horen wat je denkt en voelt en daarmee de wereld verrijken
  • Volharden in #doenwatklopt voor jou

Ja, het maakt je kwetsbaar als je jezelf laat zien. Als je je ware ambities toont en je vermogens ten volle omarmt. Én het maakt je ook waanzinnig krachtig. Want als je er zelf achter staat, krijgt niemand je omver.

Niet voor niets is het hart de plek van transformatie. De plaats waar je de moed vindt om op te staan. De plek waar je anderen kunt raken. Waar je voelt of iets er echt toe doet. Je wegwijzer om te kiezen en te doen #watklopt.

Ik wens je een mooie Valentijnsdag.

Met liefde, Suzanne

PS En als je nog niet weet wat klopt voor jou, schrijf je dan in voor het Ontdek wat klopt Dagprogramma op 26 maart. Stuur een mail naar s.pepping@hartgroeien.nl

Realiseren van ambities


Ineens wist ik waar het me om gaat dit jaar: realiseren van ambities. Van anderen, door te begeleiden en adviseren met mijn programma’s. Maar ook van mezelf. En die twee gaan hand in hand.

Zo mocht ik afgelopen maand, naast de Impactdagen, ook de strategie dag van Stichting KlimaatGesprekken begeleiden. Een mooie stichting die ik een warm hart toe draag. Hoe gaaf is het om een klein steentje bij te dragen aan een prachtig initiatief? Ik werd gebeld door iemand die dit najaar deelnam aan één van de programma’s en die zich afvroeg of een kans die zich aandiende eigenlijk wel klopte voor hem. Of ik beschikbaar was om mee te denken. Ik bedacht me dat ik met ‘realiseren van ambities’ precies in die rol kom waarin ik zelf het meeste doe wat klopt. Dat kan voor een team, voor een individu, in een lang traject waarin ik langer dichtbij een organisatie blijf, of in een dag waarin ambities die er echt toe doen helder worden. Maar altijd in de rol waarin ik luister, analyseer, bemoedig, aanjaag, vertrouwen geef, spiegel, kennis inbreng die in die situatie kan helpen en afgestemd op de dynamiek die er is.

Omdat ik diep van binnen altijd optimisme voel voor de mogelijkheden. Vertrouwen in de vermogens van mensen, in de mogelijkheden die ontstaan als je ambities deelt, in de energie die loskomt als mensen erachter komen wat klopt.

Ik heb reuze zin in dit jaar.

Tot snel, Suzanne

Het einde van 2018


2018

Bijna is het werkjaar 2018 voorbij. Wat bracht het jou?

Mijn jaar begon met de intentie om te manifesteren. En wat een impact had dat: de Dag van de Moeiteloosheid, de Hartgroeien in je werk en Doen wat klopt trajecten in teams en organisaties, de Wijze Raad, het feest van 7 jaar Hartgroeien, het Imactmodel van Hartgroeien en de lancering van het Ontdek wat Klopt dagprogramma.

Dit jaar werd Hartgroeien #watkloptvoormij.

2019

Het jaar lonkt al.

30 mensen nemen deel aan de Impactdagen van Hartgroeien en TR-IBU in januari. Hoe gaaf is het dat een idee dat spontaan ontstond, in een week zoveel deelnemers trok? Maar nu, ga ik eerst oogsten en de feestdagen vieren.

Ik wens je hele mooie feestdagen. Maak van 2019 een jaar met impact: doe wat klopt voor jou, groei hart, wees moedig, kijk jezelf recht aan, sta stil, sta op, durf te leren en blijf steeds opnieuw #kiezenvoorwatklopt. Zelf, in je team en in je organisatie.

Ik zie je graag weer in 2019.

Hartelijke groet, Suzanne

De ontdekking van wat klopt


Of: hoe je zelfs ziek kunt worden als jij en anderen niet door hebben dat het niet klopt.

Ik wil je graag iets vertellen over de impact van (niet) doen wat klopt. Want we onderschatten het. Het kan subtiel lijken: niet helemaal op je plek zitten. Of het best naar je zin hebben maar toch weten dat je eigenlijk meer ambities hebt. Als team best oké samenwerken. Maar op langere termijn kunnen subtiele signalen behoorlijk schadelijke impact hebben. Tot aan burn-out, ziekte, arbeidsconflicten en belabberde resultaten. Ik neem je mee in een verhaal van iemand die koos voor één van mijn programma’s en die ontdekte wat er niet klopte. We hadden een gesprek dat me erg is bijgebleven omdat het zo direct laat zien wat er gebeurt als iedereen, inclusief jezelf, de signalen negeert dat je niet kwijt kunt in je werk wat je in huis hebt.

Daar zat hij, overweldigd en met tranen in zijn ogen: ‘nu snap ik eindelijk waarom ik niet op mijn plek zit’, zei hij. Zijn hoofd en zijn baas hadden hem drie jaar lang verteld dat het prima ging in zijn functie. Maar het leidde tot burn-out klachten, de ziektewet en een totaal gebrek aan voldoening. Tot die middag had hij de vinger niet op de zere plek kunnen leggen: wat klopte er nou al die tijd niet?

We hadden een analyse gemaakt van zijn loopbaan. En van de momenten waarop hij wél werkte met energie, impact en voldoening. Hij straalde terwijl hij erover vertelde. De rode draad gaf inzicht in zijn talenten en in situaties waarin hij die kwijt kon. Hij straalde nóg meer: ‘ja dát vind ik leuk!’. Dat waren zaken waar hij meer over wilde leren, beter in wilde worden.

Drie minuten later was hij overweldigd door dit inzicht. Want nu zag hij ook wat hij al drie jaar miste in zijn huidige functie. Met een brok in zijn keel vertelde hij dat hij eigenlijk direct al had getwijfeld over deze functie. Hij had besproken met zijn baas dat hij zaken anders wilde aanpakken. Dat hij eigenlijk andere doelen wilde stellen in zijn rol. Maar niemand vond het nodig, de resultaten waren toch goed genoeg? Het klopte alleen niet voor hem. Hij kon onvoldoende zijn ambities najagen. Zijn zelfvertrouwen brokkelde af. Hij raakte in de ziektewet. En nu snapte hij eindelijk pas echt waarom.

Ik zag verdriet, opluchting, pijn en ongeloof. Omdat hij het eigenlijk ergens wel had aangevoeld: het klopte niet helemaal. Vanaf dat moment, kon hij zelf weer zorgen dat zijn situatie verbeterde. Hij kon vertellen in welke rol en met welke opdracht hij aan de slag wilde. Hij kon bijsturen naar een beter takenpakket én zorgen dat hij in een volgende baan aangesproken werd op zijn talenten. Dat veranderde natuurlijk heel veel: hij stond zelf weer aan het roer én kreeg weer zelfvertrouwen, impact en plezier in zijn werk .

Dit verhaal is geen unieke situatie. Er zijn legio mensen en teams met burn-out, slechte resultaten, schurende samenwerking, ontwikkeling die niet van de grond komt. Als je niet in lijn brengt wat mensen willen en kunnen, dan is er automatisch een enorm risico op een gebrek of het totaal uitblijven van impact, energie en voldoening.

En je kunt er dus echt iets aan veranderen. Durf jij daarvoor te kiezen? Op 6 december kun je deelnemen aan de lancering van het Ontdek wat klopt Dagprogramma (10.00 – 21.00 uur). Kijk voor meer informatie in de agenda of schrijf je nu in: s.pepping@hartgroeien.nl of bel 06 410 33 704.

Ik wil gewoonweg mogelijk maken dat iedereen gaat #doenwatklopt. Want dat verandert écht alles.

#doenwatklopt #impact #moeiteloos #talent #bedoeling #talentontwikkeling #groeiendeorganisatie #samenwerkenmettalent #hartgroeien #watuithethartkomtraaktmoeiteloos #ontdekwatklopt

Ontdek wat klopt, terugblik op dagprogramma


Wauw… 6 december was het eerste Ontdek wat klopt dagprogramma. Wat een mooie en impactvolle dag.

Een dag waarop iedereen er echt was. Van begin tot eind. En er ruimte was voor de echte vragen en kwetsbaarheid. En wat zijn mensen mooi en krachtig als ze laten zien waar het ze om gaat.

Deze dag vertelde ik het echte verhaal over Hartgroeien met het Impactmodel als leidraad. Ik heb gedeeld en gedaan waar het mij om gaat in mijn werk. De deelnemers konden daarmee aan de slag en zijn naar huis gegaan met het antwoord op de vraag wat klopt: wat nu de essentie is van wat ze écht willen.

Ik voel me daarom dankbaar dat ik heb volhard en de programma’s heb afgemaakt, zodat ik nu kan doen #watuitmijnhartkomt en #moeiteloosraakt. Ik beloof geen gouden bergen en vertel geen hallelujah verhalen. Wat ik beloof is dat #allesverandertalsjekiestvoordoenwatklopt. Voor jou. Omdat het voor jou belangrijk is. En dat dat, in the end, jou veel impactvoller maakt dan wanneer je #doetwatjedenktdathoort.

Nieuwsgierig naar het volgende Ontdek wat klopt dagprogramma? Kijk in de agenda.

#hartgroeien #doenwatklopt #impactdieklopt #ontdekwatklopt #watuithethartkomtraaktmoeiteloos #dankbaar

Decembercadeau: de impact van zorgvuldig oogsten


Of: de magische ruimte die ontstaat als je iets echt afmaakt

Ik ben dol op december. De donkere dagen, de lichtjes. Ik zie er tegen op, maar als het zover is, vind ik de dagen aan het einde van het jaar magisch. Zachte muziek en kaarsjes aan. Ergens rond de kerst neem ik een moment om mijn zegeningen van het afgelopen jaar te tellen, de lessen die ik heb geleerd in me op te nemen en te genieten van wat het jaar heeft gebracht.

Als je nu denkt ‘leuk hoor, maar zo blij was ik niet met 2018 en december vind ik vooral hectisch’, dan zal ik dat zeker beamen. Het is een toestand om het jaar af te maken, zeker in een drukke maand als december. En toch, ergens in december komt er een dag of een uur waarin ik me in een soort bubbel begeef. Dat zijn de heilige momenten van december voor mij. Ze hebben niks te maken met sinterklaastaferelen, kerstdiners of andere sociale evenementen. Het zijn momenten van mij alleen.

Op die momenten oogst ik het jaar. Alles wat er is gebeurd, wat mooi was, mensen die ik heb ontmoet, werk dat ik heb mogen doen. En ook alles wat is blijven liggen, wat niet is gelukt, waar te weinig tijd voor was, waar ik geen medestanders in vond, wat ik nog niet kan of weet. De lichte en de donkere kanten van het jaar dus.

Dat oogsten is belangrijk. Het jaar recht aankijken, noem ik het weleens. Als je daar de tijd voor neemt, maak je het jaar af. En dan ontstaat er nieuwe ruimte voor een nieuw jaar. Dan kun je op 31 december achter je laten wat bij 2018 hoorde, meenemen wat het jaar je gebracht heeft en werkelijk een nieuw jaar instappen.

Als je he-le-maal klaar bent met 2018, of je wilt juist de rijke oogst echt binnenhalen, dan heb ik een cadeau voor jou. Een speciaal december cadeau. Op 20 december bied ik vijf mensen de gelegenheid om met mij de oogst van 2018 binnenhalen. Tijdens een individuele winterwandeling. Zodat 2018 straks echt af is. En je werkelijk ruimte maakt voor new beginnings.

Meld je aan voor deze bijzondere wandeling op 20 december via s.pepping@hartgroeien.nl of bel 06 410 33 704. Aanmelden kan tot en met 15 december.

#hartgroeien #doenwatklopt #impactmodel #impactdieklopt #ontdekwatklopt #watuithethartkomtraaktmoeiteloos #dankbaar #trots #zeven #oogsten #impact #newbeginnings

Zeven jaar: het impactmodel op het feest


Of: de voltooiing van het hart van Hartgroeien – Het impactmodel

Gisteren vierde ik het zevenjarig bestaan van Hartgroeien. Met een workshop waarin het Impactmodel van Hartgroeien voor het eerst centraal stond. Het was een feest. Een feest om uit te mogen delen. Om te zien dat het Impactmodel met zijn uiterlijke eenvoud tegelijk zoveel diepte heeft dat één van de deelnemers binnen een kwartier zei ‘ik heb nu al antwoord op mijn vraag’. Een feest om verhalen te mogen vertellen over zeven jaren en anderen met die verhalen te inspireren. Het was indrukwekkend om te zien wat het Impactmodel in beweging zette en welke impact het had. En ik heb genoten van de openheid, de aandacht voor elkaars verhalen en het ontstaan van inzichten. Kortom het was een middag waar ik nog lang van zal nagenieten.

Bijzonder was, dat het vieren van zeven jaar Hartgroeien betekende dat ik een cirkel rondmaakte. Exact waar het getal zeven voor staat: voltooining en compleetheid. Eén van de deelnemers vatte het gisteren mooi samen: ‘Deze zeven jaar waren het hart. Nu begint het groeien.’ Er ligt een basis met een enorme rijkdom aan kennis en ervaring die is samengekomen in het Impactmodel. Dat voelt als pure rijkdom.

Met deze full circle, stap ik een nieuwe fase in. Een fase waarin ik doorga met het delen van het verhaal over Hartgroeien en impactvolle programma’s en ontmoetingen. Op 6 december is de lancering van het dagprogramma Ontdek wat klopt, waarin het Impactmodel centraal zal staan. De Wijze Raad gaat starten. En zo ligt er nog meer moois in het verschiet. Ik heb ongelooflijk veel zin om met het Impactmodel mensen en organisaties te begeleiden naar impact die klopt.

Tenslotte nog één citaat om uit te delen: een bemoedigend citaat van Theodore Roosevelt. Uit het voorwoord van Brené Browns nieuwe boek Dare to lead. Een aanrader voor alle mensen die op het punt staan te kiezen voor doen wat klopt.

It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again… who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly.

Voor meer informatie mail of bel: S.Pepping@hartgroeien.nl | 06 410 33 704

#hartgroeien #doenwatklopt #impactmodel #impactdieklopt #ontdekwatklopt #watuithethartkomtraaktmoeiteloos #dankbaar #trots #zeven

De ontdekking van wat klopt


Of: hoe je zelfs ziek kunt worden als jij en anderen niet door hebben dat het niet klopt.

Ik wil je graag iets vertellen over de impact van (niet) doen wat klopt. Want we onderschatten het. Het kan subtiel lijken: niet helemaal op je plek zitten. Of het best naar je zin hebben maar toch weten dat je eigenlijk meer ambities hebt. Als team best oké samenwerken. Maar op langere termijn kunnen subtiele signalen behoorlijk schadelijke impact hebben. Tot aan burn-out, ziekte, arbeidsconflicten en belabberde resultaten. Ik neem je mee in een verhaal van iemand die koos voor één van mijn programma’s en die ontdekte wat er niet klopte. We hadden een gesprek dat me erg is bijgebleven omdat het zo direct laat zien wat er gebeurt als iedereen, inclusief jezelf, de signalen negeert dat je niet kwijt kunt in je werk wat je in huis hebt.

Daar zat hij, overweldigd en met tranen in zijn ogen: ‘nu snap ik eindelijk waarom ik niet op mijn plek zit’, zei hij. Zijn hoofd en zijn baas hadden hem drie jaar lang verteld dat het prima ging in zijn functie. Maar het leidde tot burn-out klachten, de ziektewet en een totaal gebrek aan voldoening. Tot die middag had hij de vinger niet op de zere plek kunnen leggen: wat klopte er nou al die tijd niet?

We hadden een analyse gemaakt van zijn loopbaan. En van de momenten waarop hij wél werkte met energie, impact en voldoening. Hij straalde terwijl hij erover vertelde. De rode draad gaf inzicht in zijn talenten en in situaties waarin hij die kwijt kon. Hij straalde nóg meer: ‘ja dát vind ik leuk!’. Dat waren zaken waar hij meer over wilde leren, beter in wilde worden.

Drie minuten later was hij overweldigd door dit inzicht. Want nu zag hij ook wat hij al drie jaar miste in zijn huidige functie. Met een brok in zijn keel vertelde hij dat hij eigenlijk direct al had getwijfeld over deze functie. Hij had besproken met zijn baas dat hij zaken anders wilde aanpakken. Dat hij eigenlijk andere doelen wilde stellen in zijn rol. Maar niemand vond het nodig, de resultaten waren toch goed genoeg? Het klopte alleen niet voor hem. Hij kon onvoldoende zijn ambities najagen. Zijn zelfvertrouwen brokkelde af. Hij raakte in de ziektewet. En nu snapte hij eindelijk pas echt waarom.

Ik zag verdriet, opluchting, pijn en ongeloof. Omdat hij het eigenlijk ergens wel had aangevoeld: het klopte niet helemaal. Vanaf dat moment, kon hij zelf weer zorgen dat zijn situatie verbeterde. Hij kon vertellen in welke rol en met welke opdracht hij aan de slag wilde. Hij kon bijsturen naar een beter takenpakket én zorgen dat hij in een volgende baan aangesproken werd op zijn talenten. Dat veranderde natuurlijk heel veel: hij stond zelf weer aan het roer én kreeg weer zelfvertrouwen, impact en plezier in zijn werk .

Dit verhaal is geen unieke situatie. Er zijn legio mensen en teams met burn-out, slechte resultaten, schurende samenwerking, ontwikkeling die niet van de grond komt. Als je niet in lijn brengt wat mensen willen en kunnen, dan is er automatisch een enorm risico op een gebrek of het totaal uitblijven van impact, energie en voldoening.

En je kunt er dus echt iets aan veranderen. Durf jij daarvoor te kiezen? Op 6 december kun je deelnemen aan de lancering van het Ontdek wat klopt Dagprogramma (10.00 – 21.00 uur). Kijk voor meer informatie in de agenda of schrijf je nu in: s.pepping@hartgroeien.nl of bel 06 410 33 704.

Ik wil gewoonweg mogelijk maken dat iedereen gaat #doenwatklopt. Want dat verandert écht alles.

#doenwatklopt #impact #moeiteloos #talent #bedoeling #talentontwikkeling #groeiendeorganisatie #samenwerkenmettalent #hartgroeien #watuithethartkomtraaktmoeiteloos #ontdekwatklopt

 

Organiseer de toekomst nu


Of: de noodzaak om onszelf recht aan te kijken in de spiegel.

Daar zat ik, ’s ochtends vroeg op de rotsen in Zweden. Vanuit ons vakantiehuis liep ik zo naar de zee om de dag te begroeten. Ik keek de zon recht aan en genoot van de stille ochtend. Wauw, wat een schoonheid. Het stille water, de vage geur van de zilte zee en de zachte warmte van de ochtendzon.

Elke ochtend als ik daar zat, was het of de zee tegen me sprak. Alsof het zei: ‘het gaat niet goed, doe er iets aan’. Die uitgestrekte watermassa, zo stil met amper golven, leek elke ochtend weer te zeggen ‘help!’.

Het warme zeewater, de dode visjes bij de steiger, de prachtige ‘indian summer’ in een land dat normaal alle kleuren groen laat zien, de bosbranden tot aan de poolcirkel: we waren er getuige van. Barbecueën kon alleen in huis, in de open haard. En op de camping een paar dagen later, aten we afhaalmaaltijden omdat er een verbod op buiten koken was. Ons werd vriendelijk gevraagd onze verantwoordelijkheid te nemen.

Het was pijnlijk om deze zomer zo duidelijk te zien dat het echt niet goed gaat. Hoewel het natuurlijk al lang klip en klaar is, voelde het toch ‘in my face’. Heel de heerlijke vakantie voelde ik ook bezorgdheid en ernst. De zekerheid dat het twee voor twaalf is, of later.

Ik ben weer overgestapt van die vrije periode naar het werkende leven. Zodat ik met Hartgroeien de toekomst nu kan organiseren. Hartgroeien betekent doen wat klopt, groeien op een manier die goed is voor individu en maatschappij. Wat zijn nu werkelijk ambities die ertoe doen? Ontwikkeling op persoonlijk en professioneel vlak die jezelf en anderen echt dient. Wat heeft daadwerkelijk impact? Waarop? En hoe doe je dat dan samen?

Anodea Judith schreef het zo mooi in ‘Hart voor de wereld’: het is tijd dat we volwassen worden. We kunnen stoppen om de koelkast leeg te eten zonder hem te vullen. Nieuwe manieren en visies op groei ontwikkelen, omdat economische groei ook een schijnwereld schept. Zoals zo treffend en met humor beschreven in The growth delusion, een boek dat dit voorjaar is verschenen. De toekomst organiseren betekent voor iedereen iets anders. Daarvoor kiezen kan echter iedereen.

Deze zomer sprak ik bijvoorbeeld twee studenten die werken aan duurzame steden en duurzame gewassen. En een ondernemer die kiest voor duurzame landbouw.

Je kunt de toekomst nu organiseren. Je kunt doen wat klopt. Kies je daarvoor of heb je vragen? Bel of mail me: 06 410 33 704 of s.pepping@hartgroeien.nl. Ik wens je een goede start!

#doenwatklopt #impact #moeiteloos #talent #bedoeling #doenwatklopt #talentontwikkeling #groeiendeorganisatie #samenwerkenmettalent #hartgroeien #watuithethartkomtraaktmoeiteloos

 

Your playing small doesn’t serve the world


Wist je dat dit is waar het om gaat? Your playing small doesn’t serve the world (Marianne Williamson). Doe je wat je wilt én wat je kunt? Kunnen anderen zien wie je bent en wat je talenten zijn?

Teveel mensen hebben geen antwoord op de vraag wat hun talent is, wat ze willen bereiken. Wat er voor hem of haar toe doet. Dat is echt zonde. Hartgroeien brengt kunnen en willen van mensen in lijn. Zodat je doet wat klopt.

Denk er maar eens over na in je vakantie.

Ik hoorde deze week iemand zeggen ‘iedereen is vervangbaar’. Nou dat betwijfel ik. Tenzij je inderdaad doet wat anderen van je verwachten. Als je het omdraait en vanuit je eigen talent toevoegt, ben je onvervangbaar.

Your playing small doesn’t serve the world.

Bel of mail als je zelf hart wilt groeien. S.pepping@hartgroeien.nl 06 410 33 704

#impact #moeiteloos #talent #bedoeling #doenwatklopt #talentontwikkeling #groeiendeorganisatie #samenwerkenmettalent #hartgroeien #watuithethartkomtraaktmoeiteloos

 

Alles verandert als je kiest voor doen wat klopt


Of: de oogst van een half jaar zonder terughoudendheid Hartgroeien.

Aan de vooravond van mijn zomervakantie, blik ik terug op de eerste helft van 2018. Wat een magisch jaar is dit voor mij. Ik surf op een enorme golf. Zodra ik dat probeer te grijpen of te controleren is het weg. Het enige wat ik kan doen, is blijven doen wat klopt. En dat verandert dus echt alles.

Vanaf eind 2017 ben ik zonder terughoudendheid gaan staan voor Hartgroeien. Ik maak keuzes die ertoe doen. Voor mij en voor de mensen voor wie ik werk en met wie ik werk. Ik ben eerlijk naar mezelf en naar anderen.

De impact is helder. De eerste zes maanden heb ik 50% meer mensen (individuele programma’s, teams en organisaties) kunnen bedienen dan de afgelopen twee jaar bij elkaar. Ja echt! Dat is toch best iets om trots op te zijn. Wat een verandering in het werk, in de teams. En dat nu te kunnen vieren in plaats van mijn blik direct te richten op wat nog meer en beter kan, dat is ook winst.

De programma’s Hartgroeien in je werk en het Hartgroeien leiderschapsprogramma staan als een huis. Inmiddels met een prachtig werkboek dat mijn vormgever helemaal in lijn maakt met het gedachtegoed van Hartgroeien. Praktische handvatten die het anderen mogelijk maken om hart te groeien.

En niet te vergeten, de Dag van de Moeiteloosheid, die op 16 april een dag boordevol inspiratie en ontmoetingen was.

Dus ja, ik mag in mijn handen knijpen met de eerste helft van 2018. Het klopt: wat uit het hart komt raakt moeiteloos. En het gaat moeiteloos.

Na de vakantie staat er een groot project te wachten. Waarin ik wederom zonder enige terughoudendheid voor het gedachtengoed van Hartgroeien ga staan. Na de zomer zal ik daar meer over vertellen.

Nu knijp ik er bijna tussenuit. Op naar een avontuur met mijn gezin. Tijd doorbrengen met elkaar en in de natuur. Vakantie op een manier die klopt voor mij.

Als je wilt deelnemen aan één van de programma’s van Hartgroeien, of met je team of organisatie zonder terughoudendheid wilt doen wat klopt: tot 20 juli ben ik bereikbaar om afspraken in te plannen voor augustus en september. Laat het me tijdig weten. Zodat je na de vakantie start met doen wat klopt. Dat verandert alles.

Ik wens jou een goede vakantie.

#impact #moeiteloos #talent #bedoeling #doenwatklopt #talentontwikkeling #groeiendeorganisatie #samenwerkenmettalent #hartgroeien #watuithethartkomtraaktmoeiteloos

‘Arbeid is zichtbaar gemaakte liefde’


In het boek De profeet van Kahlil Gibran staat een inspirerende tekst over werken vanuit je hart. Steeds weer raakt het mij. Dat het jou ook mag inspireren:

‘Toen zei een ploeger: spreek tot ons over de arbeid.

…En ik zeg dat het leven inderdaad duisternis is, tenzij er drang bestaat.
En alle drang is blind, tenzij kennis haar verlicht,
En alle kennis is ijdel, tenzij met arbeid samengaand,
En alle arbeid is ledig, tenzij er liefde in woont:
Wanneer je met liefde arbeidt, maak je een band met jezelf, met elkander en met God.

En wat is liefdevol arbeiden?
Het is het kleed weven met draden gewikkeld van ons hart, alsof de geliefde dat kleed zou dragen.
Het is vol aanhankelijkheid een huis bouwen, alsof je geliefde daarin wonen zou.
Het is met tederheid het zaad zaaien en vol vreugde de oogst binnenhalen, alsof je geliefde eten zou van de vrucht.
Het is alle dingen die je maakt adem inblazen van je eigen geest.

Arbeid is zichtbaar gemaakte liefde.

En als je niet met liefde arbeiden kunt en enkel met tegenzin, dan is het beter je arbeid op te geven.
Want als je met onverschilligheid brood bakt, bak je een bitter brood dat slechts ten dele ’s mensen honger stilt.
En zo je zingt als de engelen en van zingen niet houdt, sluit je ’s mensen oren voor de stemmen van de dag en voor de stemmen van de nacht.’

De kracht van samenwerking


Of: hoe je je hoofd kunt breken terwijl je in de praktijk de oplossing al uitvoert.

Jaren geleden begeleidde ik als starter samen met een collega een leiderschapstraject. We waren beide onervaren en (mede) daarom heel blij met elkaar. Als ik het even niet wist, had zij een oplossing. En andersom. Na elke sessie bespraken we hoe het was gegaan. Doordat we eerlijk deelden wat we spannend vonden, konden we op elkaar bouwen. We groeiden samen in vaardigheden, ervaring en als team. Het volle wederzijdse vertrouwen, dat was een nieuwe en waardevolle ervaring voor mij.

Een aantal jaren later was er een andere collega. We waardeerden elkaars kwaliteiten. En we gaven elkaar eerlijke feedback. Toen ik ziek was van mijn zwangerschap, vulde zij mijn positie in. Zij zag ook als eerste dat ik ‘het weer deed’, na maanden van (gedeeltelijke) afwezigheid. Ze gaf mij met evenveel plezier mijn rol weer terug. Nog steeds zijn we belangrijke sparringpartners en maken we deel uit van dezelfde intervisiegroep.

In beide samenwerkingsrelaties waren vertrouwen, eerlijke feedback, waardering voor elkaars kwaliteiten en visie belangrijk. Ik moest hieraan denken de afgelopen weken. Want nu Hartgroeien groeit, is mijn bedrijf ook groter geworden dan ik alleen. Maar welke manier van samenwerken past daarbij?

Het leek of het onderwerp op mijn voorhoofd was geschreven. Er kwamen nieuwe mensen naar me toe, met wie ik sprak over samenwerking. Met een van mijn partners schuurde de samenwerking. Dat bespraken we. En ook wat er veranderd was, nu het weer soepel ging. In mijn intervisiegroep bleken ook allerlei vragen rondom samenwerking met (nieuwe) collega’s te zijn. Het onderwerp bleef maar komen.

Tot ik besefte wat ik er spannend aan vond. Juist nu ik zonder terughoudendheid voor Hartgroeien ben gaan staan. Mijn angst was dat ik met nieuwe samenwerkingen deze ruimte weer zou opgeven. Zodra ik dat doorkreeg, bleek mijn vraag ook niet meer actueel. Ik zag ineens dat ik in die maand al met drie nieuwe collega’s werkte, zowel aan de groei van Hartgroeien als voor klanten. Ik had er notabene nog zo uitgebreid thuis over verteld: hoe tof het was geweest om zo moeiteloos samen te werken. Ik had me vastgebeten in een idee over hoe samenwerking eruit moest zien . En toen ik dat losliet, had de praktijk mijn vraag al achterhaald. Je gaat het pas zien als je het doorkrijgt… (Johan Cruijff)

Ik wens jou ook samenwerkingspartners toe van wie je groeit. Die eerlijk zijn in hun feedback en bij wie er wederzijdse waardering is voor elkaars kwaliteit. Die je met je voeten op de grond zetten, maar die je ook vertrouwen geven om dromen na te jagen. En vooral wens ik je toe dat je niet met je hoofd vol verwachtingen op zoek gaat naar die partners, maar in de praktijk uitvindt wat klopt voor jou.

#impact #moeiteloos #talent #bedoeling #doenwatklopt #talentontwikkeling #groeiendeorganisatie #samenwerkenmettalent

De waan van de dag versus echte impact


Nog een paar weken en dan is het zomervakantie. Ja echt. Het komt er aan. De eerste helft van 2018 zit er bijna op.

Dus een belangrijke vraag: hoe staat het met je plannen, voornemens, doelen en de strategie? Sta je op het punt je voorgenomen plannen bij te stellen, naast je neer te leggen? Of loop je voor en gaat het als een zonnetje? Dit is het moment om alert te blijven en niet te verslappen. Als je mooie intenties hebt voor 2018, grote doelen of plannen met impact, dan is dit de fase in het jaar waarin je zomaar door de waan van de dag gegrepen kunt worden en vergeet waar het ook alweer om te doen was. En ook hét moment om te kiezen om dat niet te laten gebeuren en bij je plannen te blijven.

Mijn eigen doel voor dit jaar, mijn persoonlijke intentie Manifesteren, staat als agenda item in mijn werkagenda. Als herinnering loopt er een balk door alle weken heen. Dat scherpt mij bij het maken van keuzes. Het helpt me om steeds weer te doen wat klopt. Waar ik mijn tijd, aandacht en geld in investeer, gaat over dit doel. Als ik dreig te verslappen of te vergeten, zie ik het terug in mijn agenda. Maar ook boven mijn bureau. En omdat ik veel tijd heb besteed aan het voeden van deze intentie aan het begin van het jaar, kom ik het ook tegen in de boeken naast mijn bed, de afspraken die nog komen en de cursussen die ik plan. Er zijn zelfs nieuwe collega’s die exact deze intentie ondersteunen. Ik kan er dus niet omheen.

Stel nu dat dat bij jou niet zo is gegaan de afgelopen maanden. Je hebt zelf of met je team doelen gesteld, of met je organisatie. En de waan van de dag heeft je terug gezogen in oude gewoontes. Waardoor je plannen naar de achtergrond zijn geschoven. Dan is nu het moment om je plannen er bij te pakken. Er is namelijk nog meer dan een half jaar te gaan in 2018. Genoeg tijd als je de juiste keuzes maakt. Het allerbelangrijkste is dat je begint met het herinneren van de plannen, de doelen of je persoonlijke intentie. En als je wilt dat er vervolgens ook beweging in de zaak komt, deel dan je plannen en doelen. Met je team en je collega’s.

Mocht je dit gesprek aangaan, dan heb ik nog een tip voor je: deel niet alleen wat je doelen zijn, of wat de plannen waren. Deel ook wat jou persoonlijk beweegt om hier weer mee aan de slag te willen gaan. Zodat je verhaal impact maakt op anderen. De betrokkenheid van anderen creëert meteen energie om aan de slag te gaan. Je haalt je plannen als het ware naar je toe.

Ik wens je veel succes. Mocht je meer willen weten over hoe je samen plannen realiseert? Op 3 juli organiseert Hartgroeien een inspirerende middag over impact en het realiseren van doelen. Kijk in de agenda voor meer informatie. Wil je persoonlijke begeleiding of ondersteuning van je team bij het realiseren van impact? Neem dan contact met me op: s.pepping@hartgroeien.nl.

Blijf ondertussen kiezen voor wat klopt. Dan maak je moeiteloos impact.

No one is you and that is your power


Of: hoe je talent ook je doelgroep beïnvloedt.

Het is alweer meer dan zeven jaar geleden dat ik begon met ondernemen. Ik gooide de toekomst open en besloot mijn gevoel te volgen dat dit de juiste stap was. Ik had geen concreet plan, ik voer op mijn intuïtie als kompas. Hoewel ik dacht dat ik onderweg zou ontdekken op welke markt ik me zou richten, begrijp ik nu dat mijn doelgroep niet te vertalen is in termen waarin de meeste mensen denken. Zoals grote of kleine organisaties, dienst- of maakindustrie, executives of teamleiders.

Ik ben er best onzeker over geweest. Dat ik het verhaal niet kon vertellen omdat mijn markt zich niet liet vertalen in het standaard antwoord. Totdat ik weer besloot mijn hart te volgen en te kiezen voor mijn eigen impact.

Ik werk namelijk voor mensen en organisaties die durven kiezen voor hun talent en hun bedoeling. Die vanuit die basis willen ontwikkelen naar effectiviteit, goede samenwerking en impact voor klanten. Het zijn mensen met een ambitie en een overtuiging dat het kan op een manier die klopt voor jezelf en anderen.

Oh ja, ik moest dus zelf ook weer terug naar mijn eigenheid. Die is niet verkeerd, die klopt gewoon bij mij. Ik ben iemand die alle perspectieven kan begrijpen. En elke organisatie heeft een verhaal en een opgave. En mensen. Heerlijk om me daarin te mogen verdiepen en bij te dragen aan de ontwikkeling ervan. Mijn ‘niet kiezen’ betekent juist dat ik kan zorgen voor complementariteit in organisaties. Voor samenwerken vanuit alle talenten. Maar natuurlijk, dat was precies wat ik graag wilde doen!

Natuurlijk hielp het enorm om erachter te komen wat mijn doelgroep kenmerkt. En om wel een antwoord te hebben, al is het niet het antwoord dat iedereen verwacht. Maar hé, so be it. Want waar ik in geloof en waar ik aan bijdraag is de impact van iedereen. Van iedereen die daarvoor wil kiezen. Dat bepaalt mijn doelgroep.

No one is you and that is your power – Frida Ramstedt

 

#impact #moeiteloos #talent #bedoeling #doenwatklopt #talentontwikkeling #groeiendeorganisatie #samenwerkenmettalent

Waarom moeiteloosheid van mij moet


Het gaat mij aan het hart als ik zie hoeveel mensen werken zonder energie. Werken zonder je potentie te benutten of aan iets waar je niet achter staat, dat doet wat met mensen. En ook met je dienstverlening of product.

Terwijl het ook anders kan! Werken zonder moeite zet mensen én organisaties in hun kracht. Het zorgt voor flow en maakt dingen mogelijk die eerder niet mogelijk waren.
Het betekent doen wat je kunt én wat je wilt. Je kiest voor impact. Ik zie liever dat mensen doen wat klopt. Daarom organiseer ik de Dag van de Moeiteloosheid voor leiders en professionals. Zodat je kunt ontdekken hoe jij dat kunt gaan doen. Zelf en in jouw organisatie.

Toen ik hoorde van de Dag van de Moeiteloosheid, voelde ik intuïtief direct dat dat een onderwerp was dat klopt voor mij. Nadat ik mijn idee in een eerste concept uitwerkte, merkte ik aan de reacties daarop dat dit onderwerp anderen ook raakt. Ik kreeg een vrijbrief om deze dag en het onderwerp onder Hartgroeien op te zetten. Het thema omvat precies de essentie van Hartgroeien. Namelijk het in lijn brengen van willen, van je bedoeling of je visie en van kunnen, je talent of je onderscheidende kwaliteit. Hartgroeien gaat over het bereiken van impact door te doen wat klopt. Over de voldoening en energie die je dan ervaart omdat je werkt met je talenten, samen.

Dit maakt dat ik de afgelopen maanden met toewijding en energie zelf ook moeiteloosheid heb mogen ervaren. Geweldig natuurlijk, als wat je beoogt voor anderen zich ook in mijn eigen werkpraktijk voltrekt. Ik besef dat kiezen voor wat je wilt en voor je talent samengaat met moed, vastberadenheid en lef. Omdat je vanuit eigenheid een pad kiest dat wellicht niet altijd matcht met hoe anderen dingen doen of zien. Het biedt echter wel een kans om te doen wat bij je past en om zonder spijt terug te kijken op keuzes die je hebt gemaakt.

Op 16 april, de Dag van de Moeiteloosheid zullen sprekers en workshopleiders aspecten van moeiteloosheid belichten. Van willen én kunnen. Er is een programma waarin jij zelf kunt ervaren wat moeiteloosheid is en kennis kunt opdoen om dat in jouw organisatie te realiseren. Kies jij ook voor werken zonder moeite? Aanmelden kan hier.

Mag het ook eens moeiteloos?


Of hoe een vaag idee een gaaf idee werd.

Op 16 april, de Dag van de Moeiteloosheid, verzorgt Gijs van Bilsen de key note ‘Maak ’t een makkie’. Gijs is één van de mensen die bij het ontstaan van de Dag van de Moeiteloosheid betrokken was en schreef daarover het blog ‘Mag het ook eens Moeiteloos? Of hoe een vaag idee een gaaf idee werd’. Dit blog kun je lezen via deze link.

David Monje

Spanning?!


Op 16 april is de Dag van de Moeiteloosheid. Andrea Rijkeboer verzorgt dan de workshop Spanning?! Vind je optimum. Zij is de eerste gastauteur in een reeks naar de Dag van de Moeiteloosheid:

Verlang jij er ook zo naar dat dingen wat meer vanzelf gaan? Dat je niet meer zo hard hoeft te werken? Dan ben je niet de enige! Ik zie steeds meer mensen worstelen met alle verplichtingen, dingen die moeten of die ze zichzelf opleggen. Veel mensen die op hun tandvlees lopen.

Verveling

En toch verandert er niets. Waarom? Omdat je weet wat je hebt. Ik weet er alles van hoe heerlijk het is in je comfort zone. Het is veilig, voelt comfortabel, dus waarom zou je daaruit willen? Nou, omdat er een moment komt waarop het gaat wringen. Je bent niet meer tevreden met de situatie en dan begint het te knagen. Je gaat je druk maken over echt alles. Het is een teken dat je je verveelt. Was je lekker bezig geweest, dan had je geen ruimte in je hoofd om je druk te maken.

Verveling kan dezelfde effecten hebben op je lichaam en geest als stress. Ik heb me iets te lang verveeld nadat ik gestopt was met een studie, zodat ik veel onrust ervaarde en me ongelukkig voelde. Het was alsof er een belangrijk deel in mijn leven miste. Ik kon niet laten zien wat ik in huis had en verder groeien. Verveling werd voor mij een driver om een functie te vinden die bij mij paste. Eentje waarbij ik mezelf kon ontwikkelen en anderen kon helpen. Er moest echt iets veranderen, wilde ik gelukkig zijn. Dus heb ik besloten het roer om te gooien: ik ben opnieuw gaan studeren. Ik vond het heerlijk om weer met mijn neus in de boeken te zitten.

Het diploma opende deuren en ik vond daardoor een baan in het hoger onderwijs. Voor mij fungeerde een opleiding als sleutel voor mijn eigen ontwikkeling. Daarnaast ervaarde ik dat ik meer mogelijkheden had om werk te doen dat beter bij mij paste.

Te veel spanning

Toch was er ook een keerzijde. Ook al kon ik laten zien wat ik in huis had, waren mensen tevreden en kon ik echt iets betekenen, ik ervaarde veel stress in het onderwijs. Dat is de andere kant van het spanningsspectrum. Het zorgde ervoor dat ik niet altijd optimale waarde kon toevoegen. Ik had het gevoel dat ik achter de feiten aan liep. Met de stress kwamen twijfels, negatieve gedachten, zorgen en lichamelijke klachten. Ik werd volop uitgedaagd om naar de basis terug te gaan, naar wat ik echt belangrijk vind en waar mijn kracht ligt.

Waar ik naar op zoek was, was ‘flow’: het optimale spanningsniveau waarin alles lekker gaat. In flowsituaties lijkt het alsof de dingen die je doet vanzelf gaan, moeiteloos. Ik merkte dat ik erg hard werkte en mezelf voorbij liep. Ik wilde alles perfect doen, mocht geen fouten maken en was ontevreden als het niet liep zoals ik wilde. Stress maakt je angstig, gedachten gaan hun eigen leven leiden. Je bent ontevreden over je huidige situatie, wilt iets anders, maar je durft niet. Dat is waar je het gevoel krijgt dat je vastgelopen bent en dat vergroot het stressgevoel alleen maar.

Flow, het spanningsoptimum

Al die tijd was ik op zoek naar voldoende uitdaging waarbij ik lekker gefocust kon werken en tegelijkertijd niet te veel spanning ervaarde. Wanneer je flow ervaart, dan ben je je talenten aan het ontwikkelen, wat voor een diep gevoel van voldoening zorgt. Dit gevoel gaat dieper dan geluk en is goed voor je gezondheid. Je zelfvertrouwen groeit, want je voelt je goed over jezelf. Je hebt succes.

Het is een hele uitdaging om het optimale spanningsniveau te vinden. Steeds meer mensen zijn op zoek naar bezieling en wat meer rust in hun hoofd. Op het moment dat je flow ervaart, dan is er geen ruimte om je zorgen te maken over arbitraire dingen. Je mind wordt al helemaal in beslag genomen door hetgeen je aan het doen bent. kijk maar naar de focus van sporters. Die maken zich niet druk om relatief kleine dingen, ze zijn volledig gefocust op die medaille.

Flow gaat over met je eigen stroom meegaan. De stroom van jouw energie, talenten en motivatie. Dingen doen op het juiste moment, omdat het op dat moment goed voelt. Dan gaat het moeiteloos. Dat betekent niet oneindig afwachten totdat alles perfect is en ook niet te snel gaan, zodat je stress ervaart. Het is dat pad daar tussenin. In mijn ondernemerschap ben ik voortdurend af aan het stemmen op mezelf, zodat ik de dingen doe die juist zijn voor mij.

Hoe weet je of je op de goede weg zit? Hoe vind je het juiste pad? Door stil te staan. Door te luisteren naar de signalen van je eigen lichaam. Door naar je gevoel te luisteren. Jezelf vragen te stellen. Waar word jij blij van? Waar gaan je ogen van stralen? Je hart sneller van kloppen? Wanneer krijg jij een lach van op je gezicht?

Dan weet je dat je goed zit. Daar gaan we mee aan de slag op Dag van de Moeiteloosheid op 16 april. Lees hier meer of meld je aan.